Home

Nieuws 546 x bekeken

Prijzen aardolie, aardgas en steenkool fors hoger

Den Haag - De prijzen van aardolie, aardgas en steenkool waren in 2011 fors hoger dan een jaar eerder.

Dat hangt samen met de wereldwijd toenemende vraag naar energie, de aardbeving in Japan en de minder gunstige euro-dollarkoers. Dat meldt het CBS. Gemiddeld was de prijs van de fossiele brandstoffen een kwart hoger dan in 2010. De prijzen hangen onder meer samen met de wereldwijde industriële productie. Meer productie betekent over het algemeen meer vraag naar fossiele brandstoffen.
In 2011 versnelde de prijsstijging echter ten opzichte van de wereldwijde industriële productie. Dat komt doordat afgelopen jaar behalve de olie- en kolenprijs ook de gasprijs sterk is gestegen, terwijl deze in 2010 nog daalde. Door de aardbeving in Japan nam de vraag naar gas vanuit Japan sterk toe. Ook gingen op wereldniveau elektriciteitcentrales meer gas als grondstof gebruiken in plaats van kolen of kernenergie.
De prijsontwikkeling van aardgas en steenkool is doorgaans gematigder dan die van aardolie. Dat komt onder andere doordat de gasprijs meer bepaald wordt door de Europese markt en de winning van steenkolen plaatsvindt in politiek stabielere landen. In 2011 steeg de prijs van aardgas met 19 procent. De prijsstijging van steenkolen was 17 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.