Home

Nieuws

Poolse ’zoutaffaire’ treft meer EU-landen

Warschau – Vijf personen worden in Polen verdacht van het opkopen van wegenzout, dit opnieuw te verpakken en door te verkopen aan leveranciers van voedingsmiddelen. De vijf werden eind februari aangehouden en voorgeleid voor de procurator in de West-Poolse stad Poznan. Ze riskeren een gevangenisstraf van 5 jaar. De verdachten ontkennen tegen de regels gehandeld te hebben.

De groep zou vanuit drie handelsbedrijven in Westelijk Centraal Polen hebben geopereerd. Ze kochten het zout in bij een industriële groothandel voor rond de 140 zloty (35 euro) per ton. Vervolgens werd het zout een of meerdere keren herverpakt als consumentenzout. Dit werd aan de levensmiddelenindustrie verkocht voor 440 zloty per ton. De verdachten zouden zo jaarlijks miljoenen zloty’s hebben verdiend.
De eerste transactiecontracten stammen al uit 1999. De Poolse autoriteiten hadden in 2003 al vermoedens dat de praktijken van de drie bedrijven niet klopten, maar kon daar toen geen bewijs voor vinden. Pas toen een Pools TV-programma afgelopen maand op de zaak dook, werd er actie ondernomen.
Meer dan 40 bedrijven zouden op de lijst van het Poolse Openbaar Ministerie staan die het zout zouden hebben afgenomen en verwerkt in consumptiegoederen. Daarop staan in ieder geval producenten van vlees- en viswaren, kruiden en brood. Het OM houdt deze lijst geheim. Het is onbekend of daar ook Nederlandse bedrijven of hun Poolse dochterbedrijven op staan.
De ’zoutaffaire’, zoals de zaak in Polen bekend is geworden, heeft ook het internationale podium bereikt. Slowakije voert sinds deze week extra controles uit op Poolse voedingsmiddelen, en heeft de Poolse autoriteiten om meer informatie verzocht. Tsjechië gaat een stap verder en staakt de import van Pools zout tot het land de lijst met bedrijven overlegt die het zout hebben gekocht. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit begint een onderzoek naar Poolse voedingsproducten waarin mogelijk strooizout is verwerkt.
Volgens onderzoekers van de Poolse warenautoriteit Sanepid tonen de eerste testen op het strooizout aan dat het niet schadelijk is voor de volksgezondheid. De Poolse premier Donald Tusk maant dan ook tot kalmte en vraagt om vertrouwen in Poolse producten ondanks de affaire. Eerder heerste onrust dat de combinatie van kaliumnitraat en nitrosamine, dat mogelijk in het wegenzout verwerkt is, kankerverwekkend kan zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.