Home

Nieuws 1450 x bekeken 4 reacties

'Politiek moet greep op voedselketen terugveroveren'

Amsterdam – De politiek heeft zich lang teruggetrokken maar moet nu zijn greep op de voedselketen terugveroveren.

Nu ligt de macht in handen van grote multinationale ondernemingen wiens belangen deels niet corresponderen met de belangen van mens en planeet. Dat zei de beroemde professor Tim Lang van de City University in Londen bij de afsluiting van het Food Film Festival in Amsterdam.

Bij beleid moet de politiek verder kijken dan door technologische vooruitgang opgevoerde productie, maar ook naar distributie van inkomen wereldwijd en gezondheidsaspecten van voedsel. “De tijd dat met water, olie en kunstmest de productie eindeloos kon worden gestuwd en de hele wereld over kon worden gestuwd, is afgelopen. Dat zei ik al langer, maar wordt nu ook geschreven door bijvoorbeeld de VN en onze oude vijand, de Wereldbank.”

Laatste reacties

 • zanden


  Een uitermate belangwekkend advies van Tim Lang!
  De voedselketen moet het algemeen belang weer gaan dienen en dus hervormd worden richting 'duurzaam', dat wil zeggen zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte producten maken. Want die hebben we voor onze gezondheid en weerstand hard nodig. Nu zitten we ongevraagd met zijn allen opgescheept met supermarkten vol bewerkte producten met allemaal chemische toevoegingen, kleur- smaak- en houdbaarheidsstoffen. E-nummers, dat wil zeggen: Europees goedgekeurd. Ook dat nog!! Iedereen zou eigenlijk het handige E-nummerboekje: 'wat zit er in uw eten?' moeten aanschaffen ( 9,50) en bij het winkelen op zak hebben. Er staan groene, oranje en rode Enummers in vermeld en toegelicht. Rood betekent: niet nemen! En dan met zijn allen de voedingsmiddelenindustrie en eigen supermarkt overstelpen met emailprotesten over die rode Enummers. Want we kunnen nu wel weer wachten op de politiek, maar zelf kunnen we alvast allemaal onze eigen persoonlijke stappen zetten. Ik doe het, u ook?

 • herunl

  Wat de politiek!
  De agrarische sector moet terugveroveren door het alsmaar overnemen van bedrijven zijn er in nederlend bijna geen slachthuizen meer (althans meerdere verschillende) bijna geen inkopers meer.
  Dus er moet worden geleverd tegen een prijs van slikken of stikken.
  Het gevolg steeds grotere bedrijven en steeds meer problemen met de publieke opinie die zulke bedrijven niet ziet zitten.

 • koestal

  Het is druk bij de Mac D,allemaal ouders met kinderen ,daar groeien ze mee op ,lekkere hapjes en lekker zoet drinken

 • Bison

  Yep,de bevolking is zekerjaloers op die lekkere vette waggelende americanen.
  Donald de clown helpt dat graag bijtrekken

Of registreer je om te kunnen reageren.