Home

Nieuws 276 x bekeken laatste update:6 mrt 2012

'Poetin houdt landbouwbeleid vermoedelijk hetzelfde'

Moskou – De nieuwe Russische president Vladimir Poetin houdt vermoedelijk vast aan het landbouwbeleid van voorganger Dmitri Medvedev. Dat verwacht de Nederlandse landbouwraad in Moskou, Suzanne van Tilburg. Binnen het beleid van Medvedev staat een hogere zelfvoorzieningsgraad voor voeding en het aantrekken van buitenlandse investeringen centraal.

Poetin was de laatste zes jaar premier achter partijgenoot Medvedev, maar diende daarvoor in twee termijnen als president. Poetin legde tijdens zijn eerste presidentschappen de basis van het landbouwbeleid van Medvedev. De komende jaren staat het Russische landbouwbeleid vermoedelijk vooral in het teken van het WTO-conform maken van het beleid.
Volgens de voorwaarden die Rusland met de wereldhandelsorganisatie WTO heeft afgesproken dalen de komende jaren de importtarieven voor onder andere zuivel, suiker en graan, en moet Rusland graanbedrijf United Grain Company privatiseren. Voor de regio’s, economisch vaak achterblijvend bij metropool Moskou, biedt de lijn-Poetin/Medvedev volgens Van Tilburg Nederlandse bedrijven grote kansen.
”De regio’s zijn verplicht twee speerpunten uit te werken: het aantrekken van buitenlandse investeringen en het ontwikkelen van de landbouw. ”Goede bilaterale contacten met gouverneurs zijn essentieel in het op de kaart zetten van de Nederlandse landbouwsector.”
”Daarom is het van belang om de komende maanden te volgen of de presidentsverkiezingen ook zullen leiden tot nieuwe benoemingen in de regio’s. In Rusland zijn persoonlijke contacten immers van groot belang. Zo is ook het contact met eerste vice-premier Zoebkov, die aan de landbouwuniversiteit in St. Petersburg heeft gestudeerd en Nederland als voorbeeld ziet, zeer constructief in de intensivering van de landbouwsamenwerking tussen Rusland en Nederland.”

Of registreer je om te kunnen reageren.