Home

Nieuws

Oxfam Novib vreest nieuwe droogte in Somalië

Mogadishu – De bevolking van het Oost-Afrikaanse land Somalië staat waarschijnlijk een nieuwe ernstige droogte te wachten. De regen is minder dan gemiddeld in deze lente tot dusver en de verwachtingen zien er niet goed uit, waarschuwde Oxfam Novib medewerkster Janna Hamilton dinsdag vanuit de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Het gebied kampte vorig jaar al met extreme droogte, waardoor ernstige hongersnood ontstond. Vele duizenden inwoners trokken naar vluchtelingenkampen op zoek naar eten.
”We trekken tijdig aan de bel, zodat iedereen zich goed kan voorbereiden op een nieuwe droogteperiode”, zei Hamilton tegen het ANP. ”De gewassen zien er slecht uit en de voedselprijzen dreigen op te lopen. Dit is niet de tijd om Somaliërs aan hun eigen lot over te laten.”
Ze bepleit dat kanalen opgeknapt worden en dat boeren meer vee kunnen kopen. ”Zo kan de bevolking hier op eigen benen staan.”
Extra problematisch is dat het land bovendien worstelt met een opstand van streng-islamitische rebellen. Deze strijders van al-Shabaab hebben dinsdag nog de stad Shusamareb ingenomen. Medewerkster Hamilton mocht tijdens haar bezoek niet buiten het beveiligde gebied in hoofdstad Mogadishu. De toestand in Mogadishu zelf is volgens haar licht verbeterd. ”Zo is het nationaal theater hier heropend, voor het eerst in 20 jaar. Maar je hoeft niet ver te gaan om de eerste tenten en vluchtelingen te zien. Er is nog veel te doen voordat het leven hier weer normaal is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.