Home

Nieuws 677 x bekeken

Oeso: investeer in landbouw maar faciliteer trek naar stad

Parijs - Ontwikkelingslanden moeten in de landbouw investeren maar accepteren dat veel arbeid de agrarische sector verlaat, en deze natuurlijke verschuiving niet verhinderen maar juist “vloeiend” laten verlopen.

Uiteindelijk is voor veel kleinschalig werkende boeren eenvoudigweg geen toekomst. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een studie.
Volgens de studie, gepresenteerd bij de Londense denktank Chatham House, is het verhogen van de productiviteit op het platteland noodzakelijk. In veel ontwikkelingslanden heerst honger. Voor het opvoeren en professionaliseren van de landbouw is echter vaak niet het huidige aantal boeren nodig.
Slechts een beperkt aantal van het leger aan kleinschalig werkende boeren in ontwikkelingslanden heeft commercieel mogelijkheden in de toekomst, aldus de Oeso, ondanks het romantische beeld van sommige westerlingen over de kleinschalige boerenbedrijven. De staat moet daarom juist buiten de sector mogelijkheden voor zakelijke ontwikkeling creëren.
De trek van platteland naar stad verloopt volgens de Oeso steeds sneller. In Zuid-Korea was in 1977 nog 40 procent van alle arbeidskrachten werkzaam in de landbouw. In 1991 was het percentage al gedaald tot 16 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.