Home

Nieuws

Oeso: agrarische investeringen goed voor ontwikkelingslanden

Londen – Landbouwbeleid in ontwikkelingslanden moet zich meer richten op investeringen die de productiviteit vergroten, zodat deze landen meer profiteren van hoge voedselprijzen.

Dat staat in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).
Ook zouden landen sociale voorzieningen moeten opzetten voor plattelandsbewoners.
Het rapport Landbouwbeleid als armoedebestrijding omvat drie adviezen om boereninkomens te verbeteren en armoede tegen te gaan. De productiviteit en concurrentie in de agrarische sector moeten worden vergroot, het aantal inkomstenbronnen moet worden uitgebreid en het moet gemakkelijker worden om over te stappen naar beter betaalde banen buiten de agrarische sector.
Daarbij zal een groot deel van de kleine boeren stoppen, maar het steunen van kansrijke bedrijven creëert weer nieuwe banen aldus de Oeso. Dat dit snel kan gaan blijkt in onder meer Zuid-Korea, waar het aantal banen in de agrarische sector tussen 1977 en 1991 van 40 naar 16 procent terugliep.
Marktinstrumenten zoals subsidies en prijsbeleid moeten pas in laatste instantie worden ingezet, omdat ze geen structurele verbetering opleveren en vaak simpelweg te duur zijn voor arme landen.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.