Home

Nieuws 277 x bekeken

’Nigeriaan, Colombiaan kandidaat Wereldbank’

Washington – De Nigeriaanse minister van Financiën Ngozi Okonjo-Iweala en de voormalige minister van Financiën Jose Antonio Ocampo uit Colombia worden genomineerd voor de topfunctie bij de Wereldbank. Dat stellen ingewijden.

De Wereldbank heeft een vacature sinds de huidige president Robert Zoellick half februari aankondigde op 30 juni af te treden. Volgens een ongeschreven regel leveren de Verenigde Staten altijd de baas van de Wereldbank en komt de leider van zusterorganisatie het Internationaal Monetair Fonds (IMF) altijd uit Europa. De Wereldbank nam vorig jaar voorstellen aan die ertoe moeten leiden dat ook kandidaten uit andere landen een kans maken op de baan.
Okonjo-Iweala stapte vorig jaar op bij de Wereldbank om minister van Financiën te worden. Ocampo is een voormalige VN-bestuurder voor economische en sociale zaken. Een andere kandidaat voor de topfunctie is de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs. De nieuwe president wordt in april gekozen.

Of registreer je om te kunnen reageren.