Home

Nieuws 601 x bekeken

Nieuw natuurgebied Zuid-Holland door boeren als kans omarmd

Den Haag – Het 50 hectare grote nieuwe natuurgebied in de Zuid-Hollandse Geerpolder, vlakbij Leidschendam, is vrijdag geopend.

Het betreft een particulier initiatief van Zorgboerderij de Boerderijn, vleesveehouder Jan Groenewegen en kaasboerderij de Vierhuizen. Weidevogels staan centraal in het gebied.
De drie beheerders hebben onder meer een plas gegraven, waarvan de hoogte van het water wordt geregeld vanuit de kaasboerderij. Bij het water kunnen de weidevolgens die uit Afrika overkomen hier uitrusten, eten en paren. Bij het project hoort ook een grote kavelruil waarbij zes agrariërs zijn betrokken.
De provincie heeft subsidies verstrekt voor het realiseren van het natuurgebied, maar kan niet direct aangeven om hoeveel geld het gaat. Gedeputeerde Han Weber is enthousiast: ”Met een grotere particuliere deelname worden niet alleen natuurdoelen gerealiseerd, maar het draagt ook bij aan economische activiteit op het platteland.”
De drie nieuwe natuurbeheerders hebben gezamenlijk een plan gemaakt voor het aantrekken van recreanten, door middel van een wandelpad door het gebied. ”Op deze manier wordt deze prachtige polder toegankelijke gemaakt voor burgers, natuur heeft er de ruimte en kan er worden beleefd”, aldus Weber.

Of registreer je om te kunnen reageren.