Home

Nieuws 519 x bekeken

Nedersaksen verscherpt toezicht op mestverkeer met meldplicht

Hannover – De Duitse deelstaat Nedersaksen verscherpt het toezicht op de meststromen met een meldplicht voor alle bedrijven die mest transporteren of in- en/of afvoeren, ongeacht de afstand tussen de opnemende en afgevende partijen.

Dat heeft het landbouwministerie van Nedersaksen aangekondigd. Met de in voorbereiding zijnde nieuwe verordening gaat Nedersaksen volgens zijn eigen opvatting nog een stap verder dan de in 2010 Duitsland-wijd door Berlijn ingevoerde regeling.
Deze regeling kwam tot stand vanwege de grote hoeveelheden mest die door Duitse boeren uit Nederland worden geïmporteerd en laat met betrekking tot de meldplicht uitzonderingen toe.
Nedersaksen mikt met zijn eigen aanscherping op een efficiënte controle en volledige transparantie van het mestverkeer, zowel tussen de bedrijven als tussen de regio’s. ”Daardoor worden gesloten meststofkringlopen tussen stal en akker gewaarborgd”, aldus de toelichting.
Bij de controle-aanpak zal ook gebruik moeten worden gemaakt van een speciaal ontwikkeld online-programma voor de registratie en documentatie van het mestverkeer.

Of registreer je om te kunnen reageren.