Home

Nieuws 4509 x bekeken 8 reacties

Nederland wil geen gewasrotatie voor boeren met vooral blijvend grasland

Brussel - Nederland vindt dat boeren die meer dan 50 procent blijvend grasland op hun bedrijf hebben niet mee hoeven doen aan de verplichte gewasrotatie die is opgenomen in het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).

Dat blijkt uit één van de 47 concrete voorstellen van Nederland om het nieuwe GLB te vereenvoudigen. Nederland vindt dat de verplichting van gewasrotatie voor bedrijven groter dan 3 hectare meer flexibel moet worden. In het huidige voorstel moeten bedrijven die andere gewassen telen dan alleen grasland minimaal drie verschillende gewassen telen. De oppervlakte van de drie gewassen moet per teelt minimaal 3 procent en maximaal 70 procent van het bedrijf zijn.
Nederland vindt dat bedrijven met meer blijvend grasland positief zijn vanuit landschappelijk oogpunt. Daarom moet er bij de verplichte gewasrotatie meer flexibiliteit komen op basis van de omstandigheden in de lidstaten.
Nederland vindt bovendien dat het toetsen op de naleving van blijvend grasland op landsniveau moet gebeuren en niet per bedrijf, omdat dit heel veel administratieve lasten met zich mee brengt.
Naast Nederland hebben ook andere lidstaten voorstellen ingediend om het nieuwe GLB te vereenvoudigen. De voorstellen worden de komende maanden besproken in Brussel. Het nieuwe Europese landbouwbeleid moet in 2014 van kracht worden.

Laatste reacties

 • Mels

  Als ze mij het salaris van de malloot geven die dit verzint,kan ik het nog zo stom niet bedenken,waar bemoeien die proleten zich nu eigenlijk mee.

 • Hans Sudfryslan

  Mels je weet toch wel dat boertje pesten hun grootste hobby zijn.

 • Koen Franken

  Je kan het natuurlijk ook gewoon vertikken en jullie 2e inkomen uit Brussel laten schieten voor de melkveehouderij het in de gaten heeft zijn jullie compleet afhankelijk van de Brusselse nukken daar

 • Mels

  Ja,maar dat is mij al heel lang een doorn in mijn oog,alle subsidies afschaffen en wel voor alles en iedereen,ook voor de milieuclubs dus,het gaat mij alleen om de betutteling van dat volk daar.

 • swart260

  Dat is het mooie van de EU: ze verzinnen de meest zotte regels om het je moeilijk te maken, en Nederland betaalt er ook nog voor, terwijl nagenoeg elk ander land geld uit de EU krijgt. Waarom zitten we nog in de EU?

 • jampie

  juist Mels, weg met die subsidie pot voor iedereen, dat lost een boel op, maar ik ben bang dat de heren ambtenaren alsnog gaan bepalen hoe wij het moeten doen. Het verwondert mij elke keer weer hoe ze het bedenken, elke keer denk je dat ze wel uitgedacht zijn, maar het lukt ze toch om weer wat nieuws te bedenken. En dat gedreig met de korting op subsidie als je niet doet zoals wij het willen, bah alleen al daarom zou je niets meer met die subsidie te maken willen hebben, maar ja, we zijn het nodig en zo houden ze ons in de macht.

 • a.t.herwijnen

  Wie denken jullie dat er werk houden door de subsidies? De ambtenaren natuurlijk. Deze zijn zuinig op hun baantje.

 • Mels

  Ja,maar dat had ik al ff gesnopen.Subsidie is helemaal niet nodig,het maakt je alleen maar afhankelijk,elk dier wordt gespeen maar de boeren blijven afhankelijk van de tiet die subsidie heet.Wordt het nu afgeschaft dan schreeuwen er veel moord en brand en komt de RABO in de problemen omdat op diverse bedrijven ineens een inkomen moet worden verdiend wat daarvoor uit de steun en toeslagen kwam.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.