Home

Nieuws 1622 x bekeken

Mogelijk toch uitzondering voor melk en bier als middel

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker komt met een oplossing voor het dreigende verbod op melk, bier, bijenwas en andere natuurlijke producten als gewasbeschermingsmiddel. CDA en Partij voor de Dieren zouden het absurd vinden als deze huis-tuin-en-keukenproducten straks niet meer mogen worden gebruikt.

Op 1 februari heeft College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) bekend gemaakt de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) te willen schrappen. Volgens het CTGB betreft het een ’rare lijst’ met middelen waarvan de herkomst onbekend is. Bovendien zou de RUB in strijd zijn met de nieuwe Europese gewasbeschermingsmiddelenrichtlijn.
Het intrekken van die lijst heeft gevolgen voor de dagelijkse praktijk op een groot aantal bedrijven. Zo zijn veel paprikatelers gewoon hun vingers in magere melk te dopen om de verspreiding van virussen te voorkomen. Daarnaast zou zeewierextract goed werken tegen schimmels en wordt bijenwas gebruikt ter afdekking van snoeiwonden.
Ger Koopmans (CDA) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vinden dat het CTGB de lijst moet handhaven. Bleker zegde deze week in een debat toe met een oplossing te komen. Is die niet naar tevredenheid van de twee Kamerleden, dan willen zij hem met een motie alsnog daartoe dwingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.