Home

Nieuws

Minder geld voor onderzoek naar biologisch

Doetinchem – Het budget voor onderzoek naar biologische landbouw is dit jaar meer dan gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Vanaf begin dit jaar bestaat er geen speciaal onderzoeksbudget meer voor de biologische landbouw.

De overheid trok vorig jaar nog ongeveer 7 miljoen euro uit voor onderzoek door met name de onderzoeksinstituten van Wageningen UR. Dit jaar is daar nog 2,4 miljoen euro voor beschikbaar.
Gevolg van de vermindering van het overheidsbudget is dat er onder meer veel minder onderzoek gedaan wordt naar dierenwelzijn in relatie tot de biologische veehouderij. Daarnaast is ook het onderzoek naar de markt en de keten van de biologische sectoren op een laag pitje komen te staan.
Onderzoeker Frank Wijnands van Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut – tot vorig jaar coördinator van het biologisch onderzoek in Wageningen – zegt dat studies naar groene veredeling en bodemonderzoek wel zijn geïntegreerd in andere onderzoeksprojecten, waar ook de gangbare sectoren belang bij hebben.
Maar op het terrein van de biologische veehouderij is het moeilijker om het onderzoek te integreren, omdat de uitgangspunten voor een duurzame veehouderij en het onderzoek daarnaar tussen de gangbare en de biologische sector verschillen.
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft in 2008 al aangegeven dat vanaf 2012 geen speciaal geld meer beschikbaar zou zijn voor onderzoek naar de biologische landbouw. Het oormerken van het budget was het gevolg van een Kameruitspraak in 1999: volgens de motie-Waalkens moest 10 procent van het onderzoeksbudget worden besteed aan biologisch onderzoek.
Volgens Wijnandse had de biologische sector een goed onderzoekssysteem opgezet. Dat zou bewaard moeten blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.