Home

Nieuws

MRSA richtlijnen ziekenhuizen iets aangepast

Leiden - Patiënten die tot de MRSA risicogroep behoren hoeven niet meer apart behandeld te worden op de polikliniek van een ziekenhuis.

Dat staat in het concept MRSA protocol van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP). De WIP heeft de protocollen uit 2007 herziend en een aantal wijzigingen doorgevoerd.
Een daarvan is dat patiënten die worden verdacht van MRSA niet meer apart worden behandeld op de polikliniek. Een andere wijziging houdt in dat huisgenoten, (seksuele) partners of verzorgenden van MRSA-positieve personen zijn bijgevoegd bij de risicogroep 2. Dit is ook de categorie waar varkens- en vleeskalverhouders en andere mensen die beroepsmatig contact hebben met levende varkens en of vleeskalveren onder vallen.
De patiënten uit risiscogroep 2, waarvan de uitslag van de MRSA-test binnen 24 uur bekend is en niet te hoeven behandeld op een intensive care afdeling, mogen voortaan op een éénpersoonskamer met eigen WC en douche worden behandeld. Eerder moesten deze patiënten in een isoleerkamer liggen.
Een andere belangrijke wijziging is dat de controle op MRSA-dragerschap van de patiënt na opheffen van de isolatiemaatregelen is vervroegd van drie naar twee maanden.
Het concept is open voor commentaar tot 23 juli 2012. Daarna zal de nieuwe richtlijn verplicht opgevolgd moeten worden door alle ziekenhuizen.

Of registreer je om te kunnen reageren.