Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:6 mrt 2012

Lubbers vindt groene groei het antwoord op de crisis

Den Haag – Nederland moet inzetten op groene groei om de economische crisis te boven te komen.

Dat zegt oud-premier Ruud Lubbers in reactie op het overleg dat premier Mark Rutte gisteren in het Catshuis is begonnen met vice-premier Maxime Verhagen en PVV-leider Geert Wilders en hun secondanten Stef Blok, Sybrand van Haersma Buma en Fleur Agema.
Lubbers – onder meer actief voor het Earth Charter Initiativ en de groep Worldconnectors for People and Planet – benadrukt dat groene groei het belangrijkste is om de crisis te boven te komen. ”Het is terecht dat het kabinet Green Deals heeft gesloten.”
Hij ziet dat er bij bedrijven en bij burgers wordt gestreefd om groener en maatschappelijk verantwoorder te ondernemen. ”Ondernemend Nederland betaalt een zware prijs op dit moment, omdat banken hun buffers moeten verhogen. Bedrijven betalen zo maar 5 procent meer rente dan de rente die banken betalen om van de Europese Centrale Bank te betalen.” Om groene groei te realiseren heb je financiële markten nodig.
Naast de groei die een deel van de bezuinigingen moet opvangen, ziet Lubbers dat bezuinigingen nodig zijn. Als bezuinigingsmaatregel zou Lubbers kiezen het verkorten van de WW en vervroeging van het langer werken en een eigen bijdrage aan de zorg. Hij suggereerde ook om pensioenfondsen te verplichten een deel van hun beleggingen in hypotheken te doen. Als dit nog niet voldoende blijkt, pleit Lubbers voor het verhogen van het btw-tarief met 1 procent. De onderhandelingen over bezuinigingen duren nog drie weken.

Laatste reacties

  • consument

    reactie

  • gerstiroma

    meneer (rijke) Ruud, ze moeten de hogere inkomens en vermogende mensen aanpakken hiervoor een hoger belastingtarief en hypotheekrente aftrek tot maximaal 500.000, maar volgens U zal dat niet veel zoden aan de dijk zetten en het treft Uw eigen soort maar voor de (gewone) mensen zal dat wel veel genoegdoening geven en ook de otwikkelings hulp moet drastisch worden beperkt, want wat we niet hebben kunnen we ook niet weg geven! en verder de ondernemers niet zo veel beperkingen opleggen want dit brengt enorme kosten voor hun mee en zodoende kunnen ze niet meer concurerend produceren

Of registreer je om te kunnen reageren.