Home

Nieuws

Lamy: een veelomvattend verdrag is niet waarschijnlijk

Singapore - Directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO acht het onwaarschijnlijk dat de Doha-ronde nog leidt tot een veelomvattend wereldhandelsverdrag.

Lamy spreekt bij een bezoek aan Singapore van ‘wat progressie’ op bepaalde niet nader gespecificeerde handelsonderwerpen, maar ziet geen overeenkomst over meer dossiers.
De Doha-ronde ging in 2001 van start met als specifieke doel grenzen te openen voor ontwikkelingslanden. De landbouw wordt gezien als het belangrijkste dossier. Lamy zegt dat de handelsblokken dit jaar vermoedelijk ‘doormodderen’, wat volgens hem ten koste gaat ‘van hun geloofwaardigheid, belastingbetalers en economische groei.’
De EU is zeer terughoudend bij het openen van grenzen voor andere landbouwproducenten, omdat deze vaak goedkoper kunnen produceren en lokale producenten kunnen wegconcurreren. De EU ging eerder akkoord met een verdragsvoorstel, dat uiteindelijk strandde door onenigheid tussen de VS en enkele opkomende economieën.

Of registreer je om te kunnen reageren.