Home

Nieuws

Lamsvlees wordt te duur voor de Britten

Londen – Lamsvlees, altijd één van de favorieten voor de traditionele ’sunday lunch’, wordt te duur voor de Britten. Dat komt vooral doordat de schaapskudde in Nieuw-Zeeland steeds kleiner wordt, waardoor de export van lamsvlees naar de Britse markt eveneens krimpt.

In Groot-Brittannië is afgelopen jaar ruim 66.000 ton lamsvlees verkocht, bijna 20 procent minder dan in 2010. Tegelijkertijd is de prijs met ongeveer eenzelfde percentage gestegen. Een kilo lamsvlees kost daardoor bijna 11 euro, aanzienlijk meer dan kip of varkensvlees.
Volgens het productschap voor de rundvee- en schapenhouderij Eblex komt dat door de ontwikkelingen in Nieuw-Zeeland waar veel schapenhouders de laatste tijd zijn overgestapt op de meer lucratieve melkveehouderij.
Nieuw-Zeeland levert normaal gesproken diepvries-lamsvlees gedurende de maanden dat er geen vers Brits vlees beschikbaar is. Daarbij komt dat wereldwijd de vraag naar lamsvlees toeneemt waardoor Britse schapenhouders zelf meer exporteren en er dus nog minder voor de thuismarkt beschikbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.