Home

Nieuws 268 x bekeken

Laatste Britse Tsjernobyl-maatregelen ingetrokken

Londen – De Britse voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency vindt het tijd om 25 jaar na de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl de laatste, vanwege die ramp getroffen, maatregelen rond schapen in te trekken.

Volgens de FSA staan de overgebleven controlemaatregelen niet meer in verhouding tot het erg lage risico en wordt door het intrekken ervan de consumentenveiligheid ook niet in gevaar gebracht.
De maatregelen werden destijds genomen wegens de radio-actieve neerslag die na de ramp in West-Europa is neergedaald. Dat leverde het risico op dat schapen vervuild gras zouden eten wat uiteindelijk in het vlees terecht kon komen. Oorspronkelijk werden 9.800 Britse schapenhouders met meer dan vier miljoen dieren door de beperkende maatregelen getroffen maar in de loop der jaren is dat aantal steeds kleiner geworden.
Nadat de restricties vorig jaar al voor Schotland en Noord-Ierland werden afgeschaft, bleven uiteindelijk 327 boerderijen in Wales en 3 in Cumbria over die de betrokken dieren apart moesten registreren zodat extra controles uitgevoerd konden worden. De FSA heeft nu, na een uitgebreid onderzoek, vastgesteld dat het overgebleven risico minimaal is en dat ook de laatste beperkingen kunnen verdwijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.