Home

Nieuws 606 x bekeken

LTO verrast over haast Bleker bij wetsvoorstel megastallen

Den Haag – LTO Nederland is verrast dat staatssecretaris Henk Bleker van landbouw al in juni met een wetsvoorstel komt over het stellen van grenzen aan de omvang van veehouderijen.

”We zijn toch wel verrast dat de staatssecretaris het wetsvoorstel gaat presenteren zonder het advies van de gezondheidsraad over de effecten van veebedrijven op de volksgezondheid af te wachten. Bovendien gaat het ruimtelijke beleid volledig naar provincies. We zijn dan ook verrast dat Bleker nu met een wetsvoorstel komt”, aldus een woordvoerder van LTO.
De landbouworganisatie vindt niet dat er een trend is als het gaat om de toename van het aantal megastallen, zoals de staatssecretaris zegt. ”We zien wel dat er schaalvergroting gaande is, maar het is niet zo dat er overal enorme complexen worden gebouwd. De schaalvergroting in de veehouderij gaat wel door. We moeten ook constateren dat de kleine bedrijven het niet meer redden om te investeren in duurzaamheid, dierenwelzijn en milieu. Daarvoor moet je wel enige omvang hebben om de investeringen terug te verdienen”, vindt LTO.
De belangenorganisatie heeft haar visie op megastallen door het aangekondigde wetsvoorstel niet gewijzigd. ”Wij blijven bij het standpunt dat de bedrijfsomvang moet passen binnen sociale en fysieke grenzen van een locatie en voldoen aan de eisen voor voedselveiligheid, dierenwelzijn, milieu en duurzaamheid. Een bedrijf moet passen in de omgeving en daarbij is de mogelijke omvang overal verschillend.” LTO wil daarom geen grenzen stellen aan een maximale omvang van toegelaten veebedrijven. Over individuele initiatieven, zoals het rundveebedrijven met duizend melkkoeien in Vlagtwedde, wil LTO zich niet uitlaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.