Home

Nieuws 422 x bekeken

LEI: verhoging laag btw-tarief heeft bijna geen gevolg consumptie

Den Haag - Een verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent op voeding leidt vermoedelijk niet tot grote veranderingen in koopgedrag.

Als aankopen door de prijsverhoging teruglopen zullen producenten en distributeurs hun marges terugbrengen om de verkopen weer te stimuleren. Dat stelt onderzoeker Gé Backus van het LEI, onderdeel van Wageningen UR.
Het kabinet overlegt momenteel over mogelijkheden om het begrotingstekort voor volgend jaar te beperken tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Een verhoging van het lage btw-tarief is daarbij mogelijk net als in het jaar 2008 onderwerp van gesprek. Backus ziet in het scenario alleen bij dure producten als vlees de aankopen licht teruglopen. De opbrengsten van de maatregel zijn onduidelijk.
Backus benadrukt dat Europees is gekozen voor een verlaagd tarief voor voeding van 6 procent, waar voor andere producten een tarief van 19 procent geldt. Nederland mag van de EU-richtlijn btw het tarief verhogen, maar niet verlagen. Als Nederland het tarief verhoogt, wijkt het af van de Europese norm. Overigens is volgens het Centraal Planbureau het lage tarief door de keten maar voor 70 tot 80 procent doorgegeven aan de consument.
Backus ziet verhoging van het verlaagde btw-tarief voor bepaalde voedingsmiddelen die niet als essentieel worden gezien als optie. Btw-differentiatie zorgt echter voor extra uitvoeringskosten en administratieve lasten, aldus Backus.
De keuze voor een aanhoudend laag tarief voor bijvoorbeeld gezond geachte voeding en het verhogen van het tarief voor ongezond geachte voeding, heeft volgens Backus niet per se positieve effecten op de volksgezondheid. “Kun je spreken van gezonde of duurzame voeding of van een gezond of duurzaam voedingspatroon?”

Of registreer je om te kunnen reageren.