Home

Nieuws 6 reacties

Kroonprins wil waterschappen behouden

Den Haag – Prins Willem-Alexander, voorzitter van de Adviescommissie Water, vindt dat de waterschappen behouden moeten blijven. Dat zegt hij tijdens de Waterschapsdag van de Unie van Waterschappen.

”De waterschappen zijn ingedeeld naar stroomgebied en watersysteem. Het watersysteem bepaalt de bestuurlijke ordening en niet andersom. Pogingen hiertoe hebben weinig kans. Je kunt water wel leiden, maar niet dwingen”, vindt de kroonprins. Hij verwijst hiermee naar diverse politieke partijen die de waterschappen willen opheffen.

”Waterproblemen houden zich niet aan provincie- of gemeentegrenzen.” Hij wijst erop dat waterschappen het beleid voor waterveiligheid uitvoeren. ”Ze staan bij de uitvoering van de taken onder toezicht, waardoor beleid, uitvoering en toezicht gescheiden zijn. Dit moeten we koesteren om ’pettenproblematiek’ te voorkomen, vindt de kroonprins.

Willem-Alexander benadrukt dat de waterschappen bij wet een eigen bevoegdheid hebben om belasting te heffen, die specifiek bedoeld is voor de financiering van de veiligheid tegen het water. ”Dat fundamentele belang hoeft dus niet te worden afgewogen tegen andere doelen en kan dus ook nooit in het gedrang komen. Ook niet als de maatschappelijke of politieke belangstelling ervoor even wat minder is”, aldus de voorzitter van de Adviescommissie Water. Hij vindt dat Nederland zuinig moet zijn op de waterschappen. ’We moeten voorkomen dat we het kind met het badwater weggooien.”

De kroonprins spreekt op de waterschapsdag lovend over het werk van de waterschappen. ”We hebben door uw werk een veilige delta.”

Laatste reacties

 • haverboer1

  goed gezegd, straks worden het geld dat je betaald om droge voeten te houden, besteed aan iets heel anders.

 • aasgieren

  De waterschappen hoeven niet opgeheven te worden ,worden ook niet opgeheven , Gaan anders bestuurd worden, minder opvreters meneer de prins ,Dat is een politieke juiste beslissing. Omdat dan onze dijken beter beschermd worden meneer de Prins.Het is al te vaak mis gegaan meneer de Prins. U zou dat moeten weten.

 • agri2

  Verstandige woorden van een verstandige man, jammer dat een groot gedeelte van de kamer dat niet in wil zien en zijn bevoegdheden, nu nog die van zijn moeder, steeds verder in gaat perken. Als de toekomstige koning alleen maar lintjes mag knippen, kan hij beter bedanken voor die baan.

 • De Kuiper

  Ik denk toch dat de prins de plank volledig misslaat. Het waterschap wordt gecontroleerd door de provincies, ja de provincies schuiven zelfs taken door naar het waterschap in kader van bezuinigingen. De waterschappen zijn prima als afdeling onder te brengen bij de provincies, bespaar je op een hele bestuurslaag en uitvoerende diensten. Want zelfs de waterschappen hebben een buitenland beleid. Dat is niet de taak van een waterschap maar van miniserie van Ontwikkelingssamenwerking.En als je bij zomerdag ziet dat op maandag de provincie de wegberm maait en op woensdag het waterschap het talud van de sloot dan denk ik: samenvoegen die hap.

 • anton1937

  Onzin wat de kroonprins zegt.Waterschappen onderbrengen bij de provincies is veel effiëcenter ,werkt beter ,bespaart veel kosten en is democratischer.De kosten voor boer en burger kunnen en gaan naar beneden,als het waterschap bij de provincies wordt ondergebracht. DOEN.

 • gerstiroma

  veel dubbele functies over de waterhuishouding en er worden nogal forse salarissen betaald aan betuurders, dus er kan vee geld bespaard worden

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.