Home

Nieuws 2 reacties

Kamp: pak werkweigerende werkloze uitkering af

Hilversum - Werklozen die weigeren het werk te doen dat er is, moeten hun hele uitkering verliezen.

Ook als dat werk onder hun niveau is. Dat zei minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gisteravond in het discussieprogramma Debat op 2 van KRO/NCRV. Volgens de minister moet iedereen van nature de dwang voelen om te werken, in elk geval om in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.
In het tv-programma ging de minister in debat met onder anderen uitkeringsgerechtigden over zijn aangescherpte beleid. Het ging onder meer over de honderden werklozen die vanaf maandag met bussen naar tuindersbedrijven in het Westland worden gebracht. Weigeraars riskeren gekort te worden op hun uitkering.
Kamp maakte meermalen duidelijk dat gemeenten wat hem betreft verder mogen gaan dan gedeeltelijke korting van uitkeringen. “Als je kunt werken, er is werk dat je kunt doen en jij werkt niet, dan krijg je wat mij betreft geen uitkering”, aldus de minister.
Hij hamerde erop dat er jaarlijks 800.000 vacatures zijn die vervuld moeten worden. Omdat het om werk gaat waar veel Nederlandse werklozen hun neus voor ophalen, zit er voor veel werkgevers niks anders op dan personeel uit Midden- en Oost-Europa in te schakelen.
De minster hekelde de houding van veel hoger opgeleide werklozen die weigeren in de kassen te werken, omdat dit beneden hun niveau is. “Als je zegt  ‘dit is mijn vak, dat wil ik doen en de rest niet’, ja, dat is dus verkeerd. “Als je geen brood kunt verdienen met wat je wilt, dan moet je wat anders gaan doen”, aldus Kamp.
Wat de minister betreft zou het niet nodig moeten zijn om werklozen met bussen naar beschikbare werk in het Westland te brengen. “Eigenlijk moet het zo zijn dat je als werkloze zelf naar de kassen toegaat, of naar de haven, om te vragen of ze daar nog werk voor je hebben.”

Laatste reacties

  • LUCTOR

    Helemaal mee eens,maar ook de riante wachtgeld regelingen voor kamer leden afschaffen zoals de Heer Kamp al aangeeft er zijn immers vacature,s genoeg

  • Mels

    Wat een besparingspost gevonden,Kamp for president,begrotingstekort opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.