Home

Nieuws 9 reactieslaatste update:29 mrt 2012

Kamer wil geen grauwe- en kolgans op de jachtlijst

Den Haag - De Tweede Kamer wil dat de grauwe gans en de kolgans niet op de jachtlijst komen. 

Een motie hierover van PvdD-Kamerlid Anja Hazekamp werd met steun van SP, PvdA, PVV, Groenlinks en D66 aangenomen.
Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil in de nieuwe natuurwet de grauwe gans en de kolgans wel op de jachtlijst zetten. Om het Ganzen 7 akkoord niet te dwarsbomen, heeft de staatssecretaris toegezegd de ganzensoorten voorlopig niet bejaagbaar te maken, omdat dit een van de onderdelen is van het akkoord tussen de zeven natuur-, landschaps- en agrarische organisaties over de aanpak van de ganzenoverlast.
De Tweede Kamer vindt deze toezegging niet voldoende en vraagt nu de kolgans en de grauwe gans van de jachtlijst af te halen.
Het wel of niet plaatsen van de kol- en grauwe gans op de jachtlijst heeft gevolgen voor eventuele schadevergoedingen voor de landbouw. Schades veroorzaakt door dieren die op de jachtlijst staan, worden niet vergoed. De uitgekeerde schadevergoedingen voor kolganzen en grauwe ganzen bedroegen in de periode 1990 tot 2002 respectievelijk 9 en 4 miljoen euro.

Laatste reacties

 • boerja

  zo fout...

  stukje over de kol en grauwe gans en dan deze foto.....

 • Spotvogel

  Inderdaad Boerja, dit zijn Kleine Rietganzen of in Fryslan 'Blaufutsjes' vanwege hun rozerode pootkleur. Die zijn al sinds 1972 wettelijk beschermd en overwinteren tegenwoordig vooral in Vlaanderen omdat er in ons land (Zuidwest Friesland) volop clandestien op gejaagd wordt.

 • J@gertje

  Als de tweede kamer dan ook maar zorgt voor een fatsoenlijke afwikkeling van de landbouwschade, waarbij de kosten transparant doorberekend worden naar de consument.


  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  Wat nu kosten transparant doorberekenen naar consument J@gertje? Het Faunafonds verdwijnt straks, want daarvoor in de plaats hebben we immers 20.000 faunabeheerders die hoofdelijk zowel als collectief aansprakelijk zijn voor exceptionele schade aan gewassen. Normale derving valt onder de gewone bedrijfsrisico's en onder de Zorgplicht van de boer. We zullen ervoor zorgen dat alle jagers-'faunabeheerders' een bindende en onherroeppelijke Zorgplicht krijgen opgelegd, die gelieerd is aan de jachtakte. Je zult versteld staan hoeveel er dan gaan afhaken. Want we horen het Gerard Alferink destijds nog uitroepen: 'Faunabeheer is uitsluitend jacht!'

 • mariska.vermaas1

  De foto is aangepast. Dank voor uw oplettendheid!

 • Spotvogel

  Oké Mariska, dit is een mooie waakzame Kolgansgent. Die vogels zijn nu bijna allemaal allang weer op weg naar Siberië.

 • J@gertje

  Spotvogeltje toch,
  Iedere jager draagt bij de verlenging van de jachtakte jaarlijks € 27,00 af aan het faunafonds en € 18,00 aan onderzoek en voorlichting op het gebied van jacht, beheer en schadebestrijding.
  Als iedere Nederlandse staatsburger het zelfde zou doen kon het faunafonds i.d.d. opgeheven worden.
  Maar wanneer begin jij nu eindelijk eens met dompelen van ganzeneieren i.p.v. hier te zitten neuzelen

  Groet,
  J@gertje

 • Spotvogel

  J@gertje, het enige eitje dat ik dolgraag in een vingerhoed vitriool gedompeld had, was te glad om aan te vatten en heeft helaas tot jouw armzalig existeren geleid. Ik heb momenteel belangrijker zaken te doen dan jouw onbenullig proza tot me te nemen. Jij hoeft me daarvoor ook niet te verschonen, want dat doe ik zelf wel. Met glassex! Ik zal echter ervoor zorgen dat alle Blekeriaanse bloeddoorvlekte knickerbockers en gemzempluimhoedjes straks ter chemische reiniging bij jouw Achterhoeks alkoof zullen worden afgeleverd. Voorzien van het enige nummer waarin jagers uitmunten: het wasnummer!

 • J@gertje

  Leo,
  Jij zorgt helemaal nergens voor.
  Heb je verder nog iets van waarde te melden of blijft het zoals gewoonlijk bij een hoop nietszeggende bla bla?
  Jij denkt op jouw manier de agrarische sector en het jachtbedrijf in een kwaad daglicht te kunnen zetten.
  Maar beste Leo, heb je nu nog steeds niet door dat je, door jouw manier van optreden, alleen jezelf en je 'geloofsgenoten' (lees Faunabescherming en aanverwante afscheidingen) voor schut zet?

  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.