Home

Nieuws 501 x bekeken

Kamer neemt afstand van Polenmeldpunt

Den Haag - De Tweede Kamer heeft haar afkeuring uitgesproken over het meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen van de PVV.

Een meerderheid schaarde zich achter de mening van D66 dat door het meldpunt een hele groep mensen onnodig wordt weggezet. D66-leider Alexander Pechtold diende de motie vorige week in, tijdens het debat over de toekomst van het kabinet, nadat Hero Brinkman uit de fractie van gedoogpartij PVV was gestapt. Brinkman noemde het Polenmeldpunt als een van de redenen waarom hij opstapte bij de partij van Wilders.
Pechtold vroeg het kabinet in een brief uit te leggen hoe ze het standpunt van de Tweede Kamer gaat communiceren naar het buitenland, zeker nadat het Europees Parlement in Brussel ook heeft gevraagd aan Nederland om afstand te doen van het meldpunt. Het kabinet heeft altijd gezegd dat het meldpunt de zaak is van een politieke partij en dat het niet de mening van de regering over arbeidsmigratie weergeeft.
SGP stemde tegen de motie van D66, omdat ze vindt dat de motie, net als het meldpunt zelf, het karakter van een schandpaal heeft. PVV-leider Geert Wilders noemde de uitspraak van de Kamer ,,niet fraai. Ik baal er natuurlijk van.” Zowel in het Europees Parlement als de Tweede Kamer sprak het CDA zich uit tegen het meldpunt. ,,Fout stemgedrag”, oordeelde Wilders. Maar hij ziet verder geen gevolgen voor de onderhandelingen die zijn partij met CDA en VVD voert over nieuwe bezuinigingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.