Home

Nieuws

KPMG moet Weyl-dossiers vrijgeven

Amsterdam – Accountantskantoor KPMG moet het volledige accountantsdossier overdragen van het door fraude failliet gegane slachterijbedrijf Weyl.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam bepaald in een zaak die de curator had aangespannen. Tegelijk moet de curator de onderzoeken van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) en van accountantskantoor Ernst&Young aan KPMG geven.
Curator Jacques Daniëls van het failliete bedrijf vermoedt dat accountantskantoor KPMG tekort is geschoten in haar taak als accountant. Als dat zo is, kan ook het accountantskantoor aansprakelijk zijn voor de schade die is ontstaan door het faillissement.
Volgens de rechter is het niet uit te sluiten dat de curator geld kan claimen bij KPMG, omdat die haar werk als accountant niet goed heeft gedaan. KPMG heeft van 2001 tot en met 2009 de jaarrekening van Weyl gecontroleerd en van een goedkeurende accountantsverklaring voorzien.
Bij het bedrijf is sprake van boekhoudfraude, onder meer door stelselmatige gebruikmaking van valse verkoopfacturen, zo heeft de rechtbank in Almelo eerder uitgesproken.
De vraag is of de accountant daarvan weet had kunnen hebben. De curator wil daarvoor het hele accountantsdossier kunnen inzien. De accountant wilde de stukken niet afgeven. De rechter zegt nu dat alle stukken moeten worden geïnventariseerd en afgegeven, voor zover niet gaan over de interne werkwijze van KPMG.
De accountant vindt dat het onderzoek van de curator zich moet beperken tot de vraag hoe het faillissement is ontstaan en op de personen die verantwoordelijk waren voor de fraude. De rechter zegt dat de verantwoordelijkheid voor het faillissement breder kan liggen dan alleen bij degenen die fraude hebben gepleegd.
De curator hoeft niet alle stukken van KPMG geheim te houden, maar mag tegelijk ook de belangen van de accountant niet nodeloos schaden.

Of registreer je om te kunnen reageren.