Home

Nieuws

Japan en Canada onderhandelen over vrijhandelsverdrag

Tokio - Japan en Canada zijn onderhandelingen gestart voor een veelomvattend vrijhandelsakkoord (FTA).

Canada hoopt met een FTA op grotere schaal voeding naar Japan te kunnen exporteren, terwijl Japan vooral industriële goederen wil uitvoeren naar Canada. Eerder begon Canada FTA-besprekingen met de EU, India en Zuid-Korea.
Canada voert jaarlijks voor bijna 3 miljard euro aan landbouwproducten uit naar Japan. Daarmee is Japan na de VS de grootste afnemer van Canadese boeren, aldus de Canadese landbouwminister Gerry Ritz. Andersom bestond de Japanse export naar Canada in 2011 voor 75 procent uit auto’s en auto-onderdelen. Japan is de derde grootste economie en volgens Ritz kan het pact daarom grote gevolgen hebben.
Japan is voor Canadese koolzaadtelers al de belangrijkste buitenlandse markt. Canada heeft met koolzaad in Japan een marktaandeel van circa 40 procent. In 2011 voerde Japan volgens Ritz voor 675 miljoen euro aan varkensvlees in uit Canada, waarmee Japan de tweede exportbestemming was.
Japan is de tweede belangrijkste markt voor Canadees mout, de derde markt voor Canadees tarwe en de vierde markt voor Canadees rundvlees. De export van rundvlees kan overigens volgend jaar verdubbelen wanneer Japan, zoals Ritz denkt, rundvlees van dieren tot 30 maanden oud accepteert. Nu gaat Japan alleen akkoord met vlees van dieren jonger dan 21 maanden.
Onderhandelingen met Japan kunnen lang duren. Het land heeft nog geen vrijhandelsverdragen met één van de acht grootste economieën ter wereld gesloten. Bovendien wijzen critici op Japanse administratieve exportbelemmeringen, die soms net zoveel impact hebben als importtarieven of importquota.
Canada heeft reeds aangekondigd ook onderhandelingen te zullen starten met Thailand, één van de grootste suikerexporteurs ter wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.