Home

Nieuws 392 x bekeken

JBS schrijft weer zwarte cijfers

Sao Paulo - JBS heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 25,6 miljoen real (10,6 miljoen euro).

Vorig jaar werd in hetzelfde kwartaal een verlies geboekt van 67,5 miljoen real (27,9 miljoen euro). Het vleesconcern uit Brazilië zag de verkopen van rund- en varkensvlees in de VS toenemen terwijl de marges op pluimveevlees door hoge voerkosten zijn versmald. De omzet van de grootste rundveeslachter ter wereld steeg 18 procent tot 16,9 miljard real (7 miljard euro). De omzet is vooral gestegen door een 20 procent hogere prijsstelling voor rund- en varkensvlees. Volgens JBS gaan prijzen verderop in 2012 verder stijgen doordat de veestapel is gekrompen tot de kleinste omvang in 50 jaar. Bij kip zoekt JBS betere resultaten door efficiënter te werken.
JBS groeide de afgelopen jaren explosief door een serie overnames en noteerde eind vorig jaar een nettoschuld van 13,6 miljard real (5,6 miljard euro). Kredietbeoordelaars Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch hebben het kredietoordeel over JBS herhaaldelijk naar beneden bijgesteld waardoor de leenkosten voor JBS zijn gestegen.
Toch stelt algemeen directeur Wesley Batista, die in januari 2011 zijn broer opvolgde, dat JBS nog ruimte voor overnames heeft en niet vanwege haar omvang “gemakzuchtig” of “bureaucratisch” mag worden. Toch benadrukt Batista in een presentatie tegenover analisten dat organische groei en het verlagen van de schuldenberg het uitgangspunt voor het vleesconcern is.
Het bedrijf kondigt aan in 2012 tussen de 900 miljoen en 1 miljard real (414 miljoen euro) te willen investeren in het bedrijf, ten minste 28,5 procent minder dan een jaar geleden. Tevens stelde JBS wellicht om vertrouwen in de markt te wekken Henrique Meirelles aan als voorzitter van de houdstermaatschappij. Meirelles is een vooraanstaand econoom en ex-voorzitter van de Braziliaanse centrale bank.
JBS heeft vorige maand ook aangegeven de zuivelactiviteiten apart aan de beurs te noteren om zodoende geld op te halen bij investeerders. Hiervan heeft Standard & Poor’s reeds gezegd dat het geen effect heeft op het kredietoordeel.
In Argentijnse media wordt gespeculeerd over een mogelijk vertrek van JBS uit Argentinië, waar dochteronderneming Swift al vijf van de zes slachthuizen heeft gesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.