Home

Nieuws 334 x bekeken 1 reactie

Iowa wil dierenactivisten harder straffen

Des Moines – Dierenactivisten in de staat Iowa kunnen volgens een nieuwe wet strenger worden gestraft voor het inbreken en filmen in stallen of het in dienst treden van bedrijven om misstanden in de veehouderij aan te tonen.

De wet, door tegenstanders Ag Gag (agrarische prop in de keel) genoemd, is onlangs getekend door gouverneur Terry Branstad. Dierrechtengroep Peta kondigt juridische actie richting Iowa aan en overweegt op te roepen tot een boycot van producten uit Iowa. Iowa is de grootste producent van mais en soja in de VS, en telt ook het grootste aantal biggen.

 

Branstad verklaarde dat ”wanneer iemands eigendommen door fraude of misleiding worden betreden, is dat een serieuze schending van de rechten van mensen.” Hoewel inbraak al illegaal was, ging voor rechters in de praktijk het belang van het aantonen van misstanden vaak voor. Het in dienst treden van bedrijven zonder eerlijk aan te geven dierenactivist te zijn was legaal. Boeren zijn onder meer bang voor vreemden op het erf vanwege de kans dat zodoende per ongeluk ziekten de stal in worden gebracht.

 

McDonald’s in de VS stopte eerder na een undercoveractie van Mercy for Animals met de aankoop van eieren bij Sparboe. In Nederland haalde onder meer Compassion in World Farming het nieuws met filmbeelden gemaakt in de varkenshouderij.

Eén reactie

  • joker

    heel vreemd .het is toch goed als er misstanden aan het licht worden gebracht!demeeste boerderijen zijn helemaal afgesloten en ze willen er geen vreemden in hebben. aan de ene kant tegen insleep van ziektes. maar ik denk dat ze ook niet willen dat mensen zien hoe de dieren vaak gehouden worden. zo vervreemden de burgers toch van de boeren. en dat licht niet alleen aan de burgers.ik heb één keer gevraagt of ik een keer in die batterijstal mocht kijken ik wilde alle voorzorgsmaatregelen wel nemen. maar het mocht pertinent niet. dan heb je volgens mij wat te verbergen.iets wat niet zo best uitkomt voor dat soort kippenboeren

Of registreer je om te kunnen reageren.