Home

Nieuws

‘Innovatieve spelers winnen in agrochemie’

Utrecht – Partijen die alleen gewasbeschermingsmiddelen verkopen waarvan het patent is vervangen, staan toenemend onder druk van concerns die naast generieke ook gepatenteerde producten verkopen en actief zijn met biotechnologie.

Deze bedrijven hebben door hun brede portefeuille meer geld beschikbaar om een prijzenoorlog te winnen. Dat schrijven analisten van de Rabobank in een rapport.
Tussen het jaar 2000 en 2010 is het marktaandeel van producten op basis van gepatenteerde moleculen volgens de Rabobank gedaald van 30 tot 23,5 procent. Niettemin is het totale marktaandeel van de ”productinnovatieve” spelers stabiel gebleven rond 70 procent. Deze patentspelers concentreerden zich vroeger vrijwel alleen op nieuwe producten, maar omdat de toelating daarvan langzaam gaat en ontwikkeling duur is, zijn ze ook actiever met generieke producten. Het betreft in de regel de grootste spelers op de middelenmarkt, zoals Bayer, BASF en Syngenta, die met hun met patenten beschermde producten en zaad hogere marges kunnen realiseren dan de generieke spelers.
De generieke producenten voelen daarnaast aan de onderkant van de markt concurrentie van Chinese en Indiase spelers. Overigens is de Israëlische marktleider met generieke middelen Makhteshim Agan overgenomen door een Chinees bedrijf. De Rabobank verwacht wel dat de generieke spelers ook meer gaan investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.