Home

Nieuws 285 x bekeken

Iets minder voedselinfecties gemeld

Bilthoven – Het aantal gemelde uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen lijkt te dalen. Het gemiddelde aantal zieken per uitbraak bleef relatief stabiel. Dat meldt het Infectieziektebulletin van het RIVM.

In 2009 en 2010 meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) respectievelijk 226 en 217 uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen. Daarnaast werden respectievelijk 232 en 215 individuele zieken gemeld die niet bij een uitbraak betrokken waren. De GGD’s meldden 35 uitbraken in 2009 en 45 in 2010. Salmonella en campylobacter waren de belangrijkste veroorzakers onder de GGD-meldingen, waarbij het aantal zieken hoger was voor Salmonella.
Volgens het RIVM lijkt het aantal gemelde uitbraken via de NVWA lijkt de laatste jaren te dalen, terwijl het aantal via de GGD’s redelijk stabiel is. Daarentegen blijft het gemiddelde aantal zieken per door de NVWA gemelde uitbraak ongeveer gelijk, terwijl dit voor de GGD-meldingen in 2009 en 2010 lager is dan in 2007 en 2008. Het RIVM benadrukt dat deze aantallen (die officieel gemeld worden door de NVWA en de GGD’s in het meldingssysteem Osiris) een sterke onderschatting van de werkelijke aantallen zijn.
De meest recente schatting van het werkelijke voorkomen van uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen in Nederland (uit 2002) geeft een aantal van ruim 300.000 tot 750.000 ziektegevallen per jaar. Norovirus, campylobacter, salmonella en C. perfringens zijn in deze schatting in volgorde de belangrijkste verwekkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.