Home

Nieuws

IAR: grens aan aantal dieren juridisch waarschijnlijk niet mogelijk

Wageningen – Het stellen van een grens aan het aantal dieren dat op een bedrijf gehouden mag worden is juridisch waarschijnlijk niet mogelijk. Dat zegt Willem Bruil van het Instituut Agrarisch Recht.

”Als je een grens wil trekken, hangt het er vanaf waarom je deze wilt trekken. Als dat is vanwege de ruimtelijke impact, dan is de Wet ruimtelijke ordening het aangewezen kader. Maar ruimtelijke kwaliteit verschilt van plaats tot plaats, een grens aan de omvang van een bedrijf voor heel Nederland is dus niet met ruimtelijke argumenten te onderbouwen”, legt Bruil uit.
Een grens aan de ontwikkeling van grootschalige veehouderij zou ook gesteld kunnen worden vanwege milieu-effecten, via de Wet milieubeheer. ”Je zou, bijvoorbeeld op basis van gezondheidsargumenten wel afstandscriteria kunnen opstellen tussen de bedrijven en woningen, maar met vaste maximale aantallen dieren heeft dat niets te maken”, aldus Bruil. De jurist wijst erop dat het vaststellen van een maximale bedrijfsgrootte, zeker zonder gegronde reden in het kader van milieu of ruimtelijke ordening, al snel in strijd is met de Europese gedachte van ondernemingsvrijheid.
Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw kondigde deze week in de Tweede Kamer aan dat hij in april een norm zal presenteren voor de maximale omvang van een veebedrijf in Nederland. Hij wil dit vastleggen in een AMvB, die later onderdeel zal worden van zijn wetsvoorstel waarmee provincies en gemeenten de bouw van grootschalige veehouderijbedrijven kunnen tegen gaan. Het wetsvoorstel volgt half juni.

Of registreer je om te kunnen reageren.