Home

Nieuws 3 reacties

Heckrunderen van omstreden transport naar destructie

Den Haag – De nog levende Heckrunderen van een omstreden transport met dieren van Staatsbosbeheer naar een slachterij in Friesland zijn niet gebruikt voor consumptie. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw aan de Tweede Kamer.

Tijdens een transport van 38 Heckrunderen van Goeree-Overflakkee naar een slachterij in Friesland bleken 16 van de 38 dieren de reis niet te hebben overleefd. De dieren waren voor transport gekeurd door een dierenarts en gezond verklaard. De dieren die nog leefden bij aankomst in het slachthuis zijn voor en na de slacht gekeurd door een dierenarts en geschikt bevonden voor humane consumptie. De slachterij heef de dieren echter ter destructie aangeboden, omdat de dieren volgens de slachterij niet aan de kwaliteitseisen van zijn afnemers voldeden.
De exacte toedracht van de dood van de dieren wordt nog onderzocht. Of de dieren elkaar tijdens het transport hebben doodgestoken met hun hoorns is niet uit te sluiten, maar kan volgens het ministerie van landbouw ook niet worden bevestigd. Het strafrechtelijk onderzoek dat de NVWA heeft ingesteld naar een transport gaat uit van vermoedens van overtreding van de EU-transportverordening en de gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

Laatste reacties

  • Willem1962

    Moet er hier nog op gereageerd worden? Dit is niet minder dan schandalig met honderd uitroeptekens. De eigenaar en het transportbedrijf moeten zich de ogen uit de kop schamen over zoiets.

  • boerke brabant

    hallo mevrouw thieme, waar bent u nu ? Nog druk met het vissenkom verbod uit te voeren ? Of bent u druk aan het werk om het dierenleed in de oostvaardersplassen te verlichten ? O nee, niets van dat alles.

  • gerstiroma

    op transport gestelde dieren moeten eenvoudig niet veel ruimte hebben zo hebben ze steun aan elkaar of aan een afscheiding en kunnen ze elkaar ook niet verwonden, maar de dierenknuffelaars die de wet maken denken daar anders over maar hebben er geen zak verstand, van zo zie je maar weer

Of registreer je om te kunnen reageren.