Home

Nieuws

Glencore wil Viterra na overname opdelen

Regina – Grondstoffenhandelsonderneming Glencore wil na de beoogde overname van het Canadese agriconcern Viterra grote onderdelen doorverkopen aan Agrium en Richardson.

Agrium neemt de retailactiviteiten van Viterra - waarmee Viterra in Canada marktleider is - en een aandeel van 34 procent in kunstmestbedrijf CFL over. Het gaat daarbij om een bedrag van 1,8 miljard Canadese dollar (1,36 miljard euro).
Richardson neemt voor 800 miljoen Canadese dollar (607 miljoen euro) 23 procent van Viterra’s Canadese graanop- en overslagfaciliteiten over.
De overname van Viterra door Glencore, voor 4,7 miljard euro, is volgens het bedrijf niet afhankelijk van de doorverkoop van onderdelen aan de Canadese bedrijven Agrium en Richardson. De prijs die Glencore met de directie van Viterra overeen is gekomen, komt neer op een premie van 48 procent op de aandelenkoers van Viterra op de Toronto Stock Exchange op 8 maart, de dag waarop Viterra bekendmaakte dat een overnamekandidaat zich had gemeld.
Canada schaft het graanmonopolie af en met Viterra krijgt Glencore een sterke positie in Canada en Australië. Glencore kiest ervoor om met twee Canadese bedrijven op te trekken, mogelijk om angst voor grote invloed van buitenlandse partijen op de Canadese landbouw te voorkomen.
Viterra is in 1924 opgericht als een coöperatie van boeren. In Canada buigt de federale regering zich over overnames door een buitenlandse partij mits de bezittingen van het Canadese bedrijf ten minste 330 miljoen Canadese dollars waard zijn. Het criterium van de overheid is dat de deal voor het Canada voordeel oplevert.

Of registreer je om te kunnen reageren.