Home

Nieuws 4 reacties

Grondmarkt komt in beweging

Doetinchem - Het aanbod van losse percelen is in diverse landbouwgebieden toegenomen in de afgelopen maanden.

De vraag van melkveehouders en akkerbouwers naar courante landbouwgronden houdt eveneens aan. Dit zorgt er voor dat de grondprijs met enkele procenten gestegen is. Het aantal transacties is toe genomen in de afgelopen periode. Dat blijkt uit een vraaggesprek met Arjan van der Waaij, voorzitter van NVM Landelijk & Agrarisch Vastgoed (ALV) eneen rondgang langs diverse agrarische makelaarkantoren in het land.
Er komt weer reuring op de grondmarkt die nagenoeg op slot zat omdat er nauwelijks aanbod was van percelen. De vraag naar landbouwgrond was al hoog, maar omdat er ook meer percelen op de markt worden gebracht, kan het aantal transacties ook toenemen. Uit een rondgang langs diverse agrarisch makelaars blijkt dat in de regio’s Noord-Holland, Westelijke Randstad, Zuidwest Brabant, Zeeland, Twente, Achterhoek, Groningen, Drenthe en Overijssel het aantal transacties toeneemt. In de regio Friesland, Flevoland, Noordoostpolder en Zuid-Limburg verloopt de handel in grond nog stroef omdat er weinig koopgrond op de markt is.
Dat er meer grond op de markt wordt gebracht heeft te maken met de hoge grondprijs. Oudere grondbezitters kiezen er vaker voor afstand te doen van de grond omdat de prijzen hoog zijn. Ook percelen die aangekocht zijn door projectontwikkelaars en lokale overheden voor weg-, huizenbouw of natuurgrond worden weer vaker teruggebracht op de markt als agrarische grond. Van der Waaij verwacht dat de komende periode meer gronden op de markt worden gebracht door projectontwikkelaars en gemeenten.
Opvallend is dat de vraag van boeren naar braak- of natuurgronden toeneemt. Zij doen dit met het oog op de vergroeningseisen die de Europese Unie boeren wil op gaan leggen.

Laatste reacties

 • herunl

  Ik zal wel niet kunnen rekenen maar ik snap niet hoe iemand denkt met land dat niet direct op zijn percelen aansluit ooit nog wat te kunnen verdienen.

 • derikx

  20 jaar geleden werd er ook grond gekocht tegen prijzen waarvan werd gezegd dat dat niet uit kon,achteraf bleek het in de meeste gevallen geen slechte koop. maar als je idd puur op saldo gaat kijken, kom je ergens wat tekort

 • Jacob Pol

  Bij aankoop grond moet je de aankoopprijs eigenlijk in twee delen opsplitsen.
  Het deel waarvan de landbouwer een rendament kan halen MET een gemiddelde productie van de grond. En het tweede deel dat als een belegging kan worden gezien. Uit de liquiditeitruimte op het bedrijf moet hiervan wel de rente voor dit 2e deel worden. Het rendement komt pas te voorschijn bij verkoop van de grond uit de dan geldende meerwaarde.

 • minasblunders1

  Jacob, je hebt gedurende al die jaren dat de grondprijs stijgt óók rendement van je grond. Immers, de overwaarde van de grond kun je gebruiken als liquiditeit; in sommige gevallen gaat het om enkele tonnen per jaar. Je kunt investeren op deze overwaarde en daar je belastingvoordeel uit halen. De fiscus betaalt een flink deel mee aan je investeringen en daarmee aan de ontwikkeling van je bedrijf. Bij verkoop heb je het rendement nog een keer. Vraag maar eens aan Stormink, die weet het inmiddels wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.