Home

Nieuws

Glencore wil ondanks verlies groeien in landbouwhandel

Baar – Glencore wil een fors sterkere positie in de internationale handel van agrarische grondstoffen verwerven. Dat heeft de Zwitserse grondstoffengigant gezegd nadat het een operationeel verlies van 47 miljoen dollar (35,5 miljoen euro) over 2011 bekendmaakte.

De agrarische omzet van Glencore steeg wel met 64 procent tot 17,1 miljard dollar (12,9 miljard euro).
Glencore, waarvan de landbouwdivisie deels vanuit Rotterdam wordt geleid, had met name last van een crisis in de katoensector. Doordat prijzen verschillende keren scherp daalden en stegen, kwamen volgens Glencore partijen in de gehele keten hun deals niet meer na. Glencore onderzoekt nu hoe het deze praktijk met wellicht andere contractvormen kan verbeteren.
De crisis in de katoensector viel tegelijk met een enorme expansie van Glencore in de sector. In 2011 verhandelde Glencore 500.000 ton katoen, 150 procent meer dan een jaar eerder. Glencore voerde ook de handel in suiker met 40 procent op tot 700.000 ton terwijl de handel in granen 21 procent toenam tot 25,3 miljoen ton. De handel in oliezaden steeg 15 procent tot 10,8 miljoen ton.
Glencore meldt dat de biodieselproductie 32 procent is gedaald tot 569.000 ton in 2011.
Glencore handelt ook in onder meer aardolie, aardgas en ijzererts. Het totale concern boekte een omzetgroei van 28 procent tot 140,8 miljard euro. De nettowinst steeg 7 procent tot 4 miljard euro. Glencore is in een fusieslag verwikkeld met mijnbouwgigant Xstrata.

Of registreer je om te kunnen reageren.