Home

Nieuws 677 x bekeken

Geen effect van GMO-producten op metabolisme en welzijn dieren

Wenen – Langdurig gebruik van genetisch gemodificeerde voedermiddelen heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid, het welzijn van het dier en de kwaliteit van de producten die van zo’n dier worden geproduceerd.

Dat heeft een consortium van onderzoekers wereldkundig gemaakt tijdens een bijeenkomst aan de universiteit van Wenen. Het consortium bestond uit onderzoekers uit Noorwegen, Australië, Hongarije, Oostenrijk en Turkije.
De onderzoekers voerden Bt mais MON810 en een genetisch veranderde erwtensoort uit Australië waarbij een gen afkomstig van bonen is ingebouwd. Het gen zorgt voor weerstand tegen een langsnuitkever die normaal van deze erwten leeft en opbrengstdering kan veroorzaken. De Bt Mais MON810 is afkomstig van Monsanto en heeft een Europese toelating. Er bestaat echter in een aantal EU-landen (waaronder Oostenrijk) grote weerstand tegen dit product.
Van de gemanipuleerde erwt werd in 2005 gevreesd dat deze allergische reacties zou kunnen veroorzaken bij dieren en mensen. Om die reden kreeg dit product geen Europese toelating.
De proefdieren (varkens, zalm en muizen) werden lange tijd gevoerd met deze producten; in een aantal gevallen levenslang. De onderzoekers hebben een aantal objectief meetbare factoren aan de dieren gedurende lange tijd gevolgd. Het ging om zaken als groei, en immunologische reacties in het bloed die objectief meetbaar zijn.
De onderzoekers hebben in hun langdurig onderzoek geen enkel effect kunnen vaststellen op het metabolisme van de dieren. Ook nakomelingen van de dieren werden onderzocht, ook hier hebben de onderzoelkers geen enkel effect kunnen vaststellen.
Alleen bij muizen stelden de onderzoekers een allergische reactie vast tegen het ingebouwde gen bij de erwten. Het gen codeert voor een amylaseremmer. De allergische reactie van de muizen was echter exact het zelfde als bij muizen die werden gevoerd met de boon waarin het gen van nature voorkomt, en is rechtstreeks toe te schrijven aan de blokkade van het amylase-enzym dat er door wordt veroorzaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.