Home

Nieuws

'Geen aanleiding aanpassen beleid Rhinopneumonie'

Den Haag – De Sectorraad Paarden, het aanspreekpunt voor de paardensector voor de overheid, vindt dat er op dit moment geen aanleiding is om het dierziektebeleid voor paarden aan te passen naar aanleiding van de uitbraken met het Rhinopneumonie-virus.

"Rhino komt jaarlijks voor in Nederland. Het beleid wordt regelmatig besproken met het ministerie en de sector. Er is geen reden om dit beleid nu tijdens een uitbraak uit paniek aan te passen."
De sectorraad adviseert paarden zo min mogelijk te vervoeren in verband met uitbraken van het Rhinopneumonie-virus. 22 februari werd het eerste geval van Rhino vastgesteld op een bedrijf in het Gelderse Berg en Dal. Drie paarden werden geëuthanaseerd. Het virus werd een dag later ook vastgesteld op een contactbedrijf in Heumen. Het ging in beide gevallen om de neurologische variant van het virus, waarbij dieren verlammingsverschijnselen vertonen. In Driel werd de abortusvariant van het virus vastgesteld. Na de drie infecties in Gelderland werd een ernstige verdenking van het virus in het Zuid-Hollandse Woubrugge en de Twentse gemeente Wierden besloot de paardensportbond KNHS de nationale kampioenschappen af te lasten en te adviseren om geen wedstrijden te organiseren.
Het Rhinovirus komt jaarlijks wel voor bij paarden in Nederland, maar niet eerder werd het advies gegeven geen wedstrijden te organiseren. Dit is nu wel het geval, vanwege het aantal uitbraken en de grote verspreiding van de infecties.
Rhino is geen meldingsplichtige ziekte, het initiatief voor onderzoek ligt bij de paardeneigenaar in overleg met de dierenarts. De Sectorraad Paarden benadrukt het belang van openheid. "Geen melding maken van aanwezigheid van het virus kan bijdragen aan verdere verspreiding. Wanneer nu adequaat wordt opgetreden en zeer beperkt wordt vervoerd is de kans aanwezig dat het virus zich minder snel verspreidt." De Sectorraad noemt het zeer spijtig dat er ondanks de adviezen toch wedstrijden zijn doorgegaan afgelopen weekend.
De economische gevolgen voor de paardensector zijn nog moeilijk in te schatten. ”Dat de wedstrijden niet doorgaan is vervelend, vooral voor stallen die daar geld mee verdienen”, kwalificeert de woordvoerder de situatie. Of de uitbraken gevolgen hebben voor de paardenexport is nog niet duidelijk.
Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door Equine Herpes Virussen (EHV). Er zijn verschillende typen van Rhino, die drie verschillende klinische verschijnselen veroorzaken: griepachtige verschijnselen, abortus of neuroloigsche verschijnselen, zoals verlamming. Tegen het virus is een vaccin beschikbaar, dat wordt in beperkte mate gebruikt.
De Gezondheidsdienst voor Dieren is in gesprek met de overheid en de Sectorraad Paarden om te kijken of ze meer mag doen om Rhino en andere paardenziektes te monitoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.