Home

Nieuws 1581 x bekeken

Gebruik restvlees leidt tot discussie in VS

Washington – De toepassing van industrieel restvlees in gehakt heeft in de Verenigde Staten geleid tot een heftig debat.

Volgens voormalig medewerkers van het Amerikaanse landbouwministerie is er sprake van economische fraude, door het gebruik van het geconserveerde vleesproduct bij de productie van rundergehakt.
Het vleesproduct heeft in de Verenigde Staten de populaire naam pink slime meegekregen. Het bestaat uit restvlees dat gewonnen wordt van beenderen. De vleesresten worden met ammoniak behandeld om bacteriewerking tegen te gaan. Vervolgens wordt het product in blokken ingevroren.
De voedingsdeskundigen die als medewerker van het ministerie van landbouw hebben geadviseerd om geen toestemming te geven voor de toepassing van pink slime in gehakt, zijn nu met hun kennis naar buiten gekomen.
In Nederland mag pink slime of soortgelijk product niet worden toegepast in gehakt. Gehakt moet aan wettelijk omschreven eisen voldoen. Ook zogenoemd separatorvlees (vleesresten die onder druk van beenderen zijn ontdaan) wordt in Nederland niet in gehakt verwerkt. Dergelijke producten uit het slachtproces komen vooral terecht in snacks.

Of registreer je om te kunnen reageren.