Home

Nieuws

Fransen slachten 14 procent vlees ritueel

Parijs – In Frankrijk wordt 14 procent van het totale tonnage aan vlees op rituele wijze geslacht.

”Wat slachten betreft is verdoving de regel, rituele slacht is de uitzondering.” Dat stelde minister Bruno le Maire van landbouw tijdens een uitgebreide persbijeenkomst over ritueel slachten, dat na eerste opmerkingen van de ultra-rechtse Marine le Pen één van de belangrijkste discussiepunten in de huidige verkiezingscampagne is geworden. Le Maire kondigde daarbij aan dat de eisen voor het ritueel slachten en de daarbij aanwezigen verder worden verscherpt. Die verscherping zou eerst op 1 juli ingaan maar is nu met onmiddellijke ingang van kracht geworden. Bedrijven die op die manier willen werken, moeten zich al aanmelden bij de regionale overheid.
De Franse regering wil verder dat op vlees en vleesproducten nadrukkelijk vermeld wordt hoe de dieren geslacht zijn. ”Weten op welke manier het dier is geslacht is een legitiem recht van de consument. Dat kan door een duidelijke etikettering zonder een bepaalde methode van consumptie of een bevolkingsgroep te stigmatiseren.” Vanwege die problemen wordt de etikettering ook nu nog niet ingevoerd maar gaat het ministerie in samenwerking met alle betrokkenen eerst kijken naar een werkbaar en voor ieder aanvaardbaar systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.