Home

Nieuws

Frankrijk wil middel Cruiser OSR verbieden

Parijs – Het Franse ministerie van landbouw overweegt om het bestrijdingsmiddel Cruiser OSR van Syngenta, dat wordt gezien als schadelijk voor bijen, te verbieden. De dienst voor de voedselveiligheid Anses moet uiterlijk eind mei advies uitbrengen waarna een definitief besluit wordt genomen.

Het ministerie is in actie gekomen na een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science waarin Franse en Schotse onderzoekers vaststellen dat het in Cruiser gebruikte thiamethoxam het richtinggevoel van de bijen aantast waardoor ze de weg terug naar de korven niet meer kunnen vinden.
Parijs wil nu dat Anses met veldproeven nog eens de resultaten controleert. De Franse autoriteiten hebben de Europese Commissie gevraagd om ’alle consequenties te trekken uit de Europese evaluatie van thiamethoxam.
Inmiddels heeft Syngenta in een verklaring de resultaten van de onderzoeken tegen gesproken. Volgens het bedrijf hebben de onderzoekers een concentratie gebruikt die zeker dertig keer hoger is dan wat de bijen via de nectar uit koolzaad binnen kunnen krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.