Home

Nieuws 4 reacties

Forfarmers neemt BOCM Pauls over

Lochem – Forfarmers neemt het Britse BOCM Pauls over en wordt daarmee het grootste voerconcern van Europa, met een jaarlijkse afzet van 8,8 miljoen ton en een financiële omzet van 6,6 miljard euro.

BOCM Pauls brengt volgens Forfarmers 600 miljoen euro omzet en een afzet van 2,5 miljoen ton voeders waarvan 1,9 miljoen ton mengvoeder in.
Het betreft na Hendrix alweer de tweede grote overname voor Forfarmers, dat in 2016 een voerafzet nastreeft van 10 miljoen ton. Forfarmers betaalt voor BOCM Pauls met cash en leningen de ondernemingswaarde van 85 miljoen euro na aftrek van een voorziening voor tekorten van het pensioenfonds. De voorziening betreft volgens Forfarmers 35 miljoen euro.
BOCM Pauls is met een marktaandeel van 20 procent marktleider in Groot-Brittannië, heeft elf mengvoerfabrieken en zeven locaties waar maatvoer (blends) voor de rundveehouderij wordt geproduceerd. Forfarmers-topman Bert-Jan Ruumpol zegt dat de Britse markt kan groeien omdat de saneringsslag in de rundvee- en varkenssector in Groot-Brittannië achter de rug is, waar in Nederland en België krimp wordt verwacht.
Hoewel BOCM Pauls een laag eigen vermogen kent, verwacht Ruumpol dat de solvabiliteit van Forfarmers (vorig jaar 45 procent), nog lang niet richting het minimum in de branche van 25-30 procent daalt. De overnamedeal wordt voorgelegd aan Europese mededingingsautoriteiten en de algemene vergadering van aandeelhouders.
Ruumpol verwacht geen problemen: ”Hendrix was actief op grotendeels dezelfde markten als wij en BOCM Pauls niet. Bovendien is de voermarkt in Europa 150 miljoen ton groot. Dat betekent dat een marktleider met een afzet van 8,8 miljoen ton de markt niet domineert, maar zelfs nog verder kan groeien.”
Volgens Forfarmers is omvang in de voerbranche belangrijk omdat de agrariërs die producten afnemen steeds grotere bedrijven leiden, en steeds specifiekere en meer complexe voerproducten vragen. ”Dan helpt het als je innovatie, administratie, logistiek etc over meer tonnen kunt afslaan.”

Laatste reacties

 • veehouderij.dejong1

  1,9 miljoen ton mengvoer verdeeld over 11 fabrieken. Dus fabrieken van 180.000 ton ongeveer. Niet echt grote efficiente produktie locaties vergeleken met die in Nederland?

 • pdenh1

  Ceo Ruumpol durft, onstuitbaar in expansiedrift van op naar 10 miljoen ton, ca 7% van de Europese mengvoedermarkt. BOCM Pauls is, na Hendriks, de nieuwe loot aan de FFstam. Zou overname van de Heus, gesteld al het geval, dat zulks mogelijk zou zijn, niet veel interessanter zijn dan die van een Engelse club. 'Innovatie, administratie en logistiek zijn over meer tonnen om te slaan' en voorts lijkt er veel rationalisatie te zoeken in het samenvoegen van producties en het sluiten van dan overtollige productiecentra.

 • pdenh1

  Vraag, wat gebeurt er tenslotte met de reacties. Worden deze opgeslagen dan wel eventueel verwerkt in commentaren en wat dies meer zij. Het zou dienstig zijn te weten het wat en hoe . Alvast bedankt

 • Beheerder
  Redactie

  Beste pdenh1,

  Boerderij.nl is een zogenoemde communitywebsite. Dat betekent dat we niet alleen artikelen plaatsen, maar dat we ook waarde hechten aan de inbreng en de mening van onze bezoekers. Daarom kun je onder ieder artikel reageren. Reacties vullen aan, duiden, laten zien hoe over onderwerpen gedacht wordt. Ze voegen dus echt wat toe! Ze zijn dan ook openbaar en blijven altijd onder de artikelen te zien.
  Ze zijn waardevol en voor iedereen te zien; dus in aanleg daarom zeker bronnen van informatie voor commentaren of vakvisie's van onze (hoofd)redacteuren. Maar ze worden niet gefilterd of automatisch doorgestuurd naar de commentatoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.