Home

Nieuws 1175 x bekeken

Exportwaarde Nederlandse bloemen en planten 2 procent minder

Aalsmeer – De exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten is in februari met 2 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, tot 523 miljoen euro.

In de eerste twee maanden van 2012 is nu voor 915 miljoen euro uitgevoerd, 1 procent meer dan in 2011. Dat meldt HBAG Bloemen en Planten.
Volgens het hoofdbedrijfschap werd de vraag in februari getemperd door winters weer. Hierdoor was de handel terughoudender bij de inkoop voor Valentijnsdag, met moederdag het belangrijkste verkoopmoment voor de meeste bloemisterijen.
Februari geldt vanwege Valentijnsdag en wisselend weer als een maand waaruit nog weinig conclusies voor het jaar kunnen worden getrokken. In de laatste vijf jaar schommelde de exportomzet in februari tussen de 446 miljoen in 2010 en 646 miljoen euro in 2008.
Duitsland is normaliter de belangrijkste afnemer van Nederlandse bloemen en planten. De exportomzet over Duitsland is over de eerste twee maanden 4 procent gedaald tot 265,5 miljoen euro. De export naar het Verenigd Koninkrijk, de tweede markt, groeide 12 procent tot 124,6 miljoen euro. Mogelijk hangt de toename samen met de waardevermindering van de euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.