Home

Nieuws 401 x bekeken

Estland en Letland gedupeerd door exportverbod vee naar Rusland

Riga - De Baltische Staten Estland en Letland worden getroffen door het importverbod voor slachtvee uit de Europese Unie dat Rusland heeft afgekondigigd.

Dat melden de landbouwministeries van beide lidstaten. De vee-export van de landen is afhankelijk van de afzet naar Rusland. Op ambtelijk niveau is er overleg tussen Estland, Letland en Rusland over het exportverbod. Officieel zijn de landen niet geïnformeerd over het exportverbod door Rusland. De landen weten hierdoor ook niet wat ze moeten verbeteren om de grens weer open te krijgen. De reden die Rusland noemt, infecties met het Schmallenberg-virus bij vee, zijn in Estland en Letland niet aangetoond. De landen weten niet zo goed waarom zij ook de dupe moeten zijn van het Russische importverbod.
Rusland stelde het importverbod voor slachtvee (schapen, geiten, varkens en runderen) 20 maart in, voor de hele EU. Voor Nederland heeft het importverbod weinig gevolgen omdat Nederland niet of nauwelijks slachtvee naar Rusland exporteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.