Home

Nieuws

Eisen manifestatie tegen megastallen aangepast

Amsterdam – De organisatie van de manifestatie tegen megastallen ’We zijn het mega zat’, heeft haar eisen bijgesteld. Dat laat Estera Waas van de organisatie weten. De organisatie heeft de standpunten naar eigen zeggen boervriendelijker gemaakt.

”We zien ook dat boeren door de marktprijzen worden gedwongen om zo intensief te produceren. Het is heel erg voor boeren om te zien dat hun bedrijf het anders niet kan overleven”, aldus Waas. ”Ook de gezinsbedrijven zijn de dupe. Zij kunnen het hoofd niet boven water houden en worden gedwongen te stoppen of sterk uit te breiden.”
Waas vindt dat deze economische situatie geen reden mag zijn om de intensieve vorm van veehouderij goed te keuren. ”Het hele landbouwbeleid moet drastisch veranderen”, aldus de dierenvoorvechtster. De manifestatie blijft pleiten voor een verbod op megastallen en een verbod op ingrepen bij vee en een verbod op veevoerimport van buiten Europa. Het organiserend comité pleit voor een vorm van veehouderij met uitloop waarbij de dieren soorteigen gedrag kunnen vertonen en eisen voor het brandveiliger maken van stallen. Ook moet er meer openheid worden gegeven over de risico’s van de intensieve veehouderij.
De manifestatie, die onder andere wordt ondersteund door Partij voor de Dieren, SP, Groenlinks en PvdA, is op 17 maart op de Dam. Daarmee richt de organisatie zich alleen nog op de veehouderij, en niet meer op het natuurbeleid van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. ”We hebben besloten om het onderwerp van de manifestatie iets minder breed te trekken. Er was vanuit het publiek wel belangstelling om actie te voeren tegen het natuurbeleid, maar door weinig reacties van natuurorganisaties hebben we besloten ons alleen op de veehouderij te richten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.