Home

Nieuws 356 x bekeken 1 reactie

Efsa moet openheid van zaken geven

Brussel – Het Europees Parlement (EP) weigert voorlopig de jaarrekening van 2010 van voedselveiligheidsorganisatie Efsa goed te keuren. De dienst maakt zich mogelijk schuldig aan belangenverstrengeling.

Volgens de begrotingscommissie van het EP is een groot aantal werknemers van de Efsa afkomstig uit de levensmiddelenindustrie. Daardoor zou de organisatie niet onafhankelijke genoeg zijn. De commissie heeft de Efsa, die is gevestigd in het Italiaanse Parma, drie maanden de tijd gegeven de cv’s van het volledige personeelsbestand te publiceren.
Volgens EP-rapporteur Monica Macovei, voormalig minister van Justitie van Roemenië, kan belangenverstengeling leiden tot fraude en corruptie. ”Als je iemand van Boeing inhuurt, laat je hem natuurlijk niet de veiligheid van Boeing-vliegtuigen beoordelen”, zegt zij in een reactie.
Behalve de Efsa heeft het parlement ook een gezondheids- en milieudienst op de korrel genomen. Aan deze organisaties worden dezelfde eisen gesteld. In mei stemt het voltallige EP over de kwestie.

Eén reactie

  • politiek

    Een goede zaak denk ik om daar eens goed naar te kijken of men die voedselveiligheidonderzoeken allemaal wel conform wetgeving doet. De doodgewone vraag , of je wettelijk verplicht bent gebruik te moeten maken van geaccrediteerde onderzoeksmethoden bij voedselveiligeidsonderzoeken , zoals hormonen in vlees , weet men zelf het antwoord nog niet eens op ??!! Als die verplichting er alleen is op Europees Niveau behoefd dat nog niet in te houden dat dit op Nationaal niveau ook zo is , maar mag je dan het vlees wel exporteren??!! Om de vergelijking te maken met die Boeing , het productschap Vee en Vlees is van mening dat men gerust gebruik kan maken van niet geaccrediteerde onderzoekmethodes , maar de volgende vraag is dan natuurlijk mag je dan dan het vlees nog wel exporteren als je dat doet.
    Als je een bekeuring krijgt omdat je met de auto 50 km te hard hebt gereden , en het is gemeten door de politie met een apparaatje dat geen erkenning heeft , moet je dan die bekeuring betalen??? Hoe kan het Productschap Vee en Vlees garanderen dat ons vlees veilig is ?? , als er geen eisen gesteld worden aan de onderzoekmethodes. ( geaccrediteerd )
    Uiteraard kan het Efsa dat dan ook niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.