Home

Nieuws

Eenvijfde van palmolie in voedingsmiddelen is duurzaam

Den Haag - Van de door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie gebruikte palmolie is 21 procent duurzaam. De zuivel is met 39 procent koploper.

Dat blijkt uit de eerste jaarrapportage van de Taskforce Duurzame Palmolie, die in novemer 2010 op initiatief van productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) is opgericht. Het zijn vooral de grootverbruikers die werk hebben gemaakt van verduurzaming. FrieslandCampina ontving dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag een prijs, omdat het bedrijf in Europa nagenoeg volledig is omgeschakeld.
Branches die relatief weinig palmolie gebruiken, lopen nog achter. Zo is in de sausindustrie slechts 9 procent van de gebruikte palmolie duurzaam. De aardappelsector doet het met 11 procent niet veel beter. Niettemin heeft Taskforce er vertrouwen in dat in 2015 de gehele voedingsmiddelenindustrie is overgegaan op duurzame palmolie.
Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) noemt het jaarverslag ‘een rapportage die wel in de lentesfeer past’.  Hij vindt dat de betrokken sectoren hiermee een duidelijk signaal afgeven aan de consument, die zich doorgaans niet bewust is van  het gebruik van palmolie. “Je ziet het niet in je gevulde koek of frikandel”, zegt hij. “Ik ga er nu zelf ook op letten als ik zaterdag weer paardenbrokken koop, zes zakken.”
De op handen zijnde afschaffing van de productschappen hoeft volgens Bleker geen belemmering te vormen voor soortgelijke initiatieven. “We zullen nieuwe manieren moeten vinden om dit type afspraken te kunnen blijven maken. Die van het verleden hoeven niet die van de toekomst te zijn.” Volgens MVO-directeur Frans Claassen hebben de schappen bewezen van een grote meerwaarde te zijn, zeker op het gebied van verduurzaming.

Of registreer je om te kunnen reageren.