Home

Nieuws 306 x bekeken

Economie krimpt 0,6 procent in 4e kwartaal

Den Haag – De economie kromp in het laatste kwartaal vorig jaar 0,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is 0,1 procentpunt minder dan bij de eerste voorlopige raming op 15 februari, toen de krimp nog op 0,7 procent uit kwam.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Ook de economische groei over de eerste drie kwartalen van 2011 is opnieuw tegen het licht gehouden. Dit heeft voor het eerste kwartaal geleid tot een neerwaartse bijstelling van 0,1 procentpunt naar 2,7 procent. De groei in het tweede en derde kwartaal is met 1,6 respectievelijk 1,1 procent ongewijzigd gebleven.
De bijstellingen over het eerste en vierde kwartaal hebben geen invloed op de raming van de economische groei over heel 2011. Deze blijft met een groei van 1,2 procent ongewijzigd.
Bij de delfstoffenwinning, de industrie, de bouwnijverheid en de zakelijke dienstverlening vielen de cijfers iets gunstiger uit. Financiële instellingen en woningdiensten zagen hun toegevoegde waarde iets naar beneden aangepast.
De investeringen zijn iets naar boven bijgesteld, terwijl de consumptie van huishoudens juist lager uitkwam. Een positieve bijstelling van de handel in diensten compenseerde dit.
In het vierde kwartaal waren er 34.000 banen van werknemers meer dan in hetzelfde kwartaal van 2010. Dat is een stijging van 0,4 procent. Deze tweede raming van het aantal banen komt hiermee 3000 hoger uit dan bij de eerste raming. Vooral het aantal banen in de zorg is naar boven bijgesteld. Het gemiddelde aantal banen over het hele jaar viel met 4000 hoger uit en groeide met 40.000 banen ten opzichte van een jaar eerder.
De lonen waren in het vierde kwartaal 1,3 procent hoger. Over heel 2011 kwam de loonstijging uit op 1,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.