Home

Nieuws 355 x bekeken

EU-parlement veroordeelt PVV-meldpunt

Straatsburg - Een ruime meerderheid van het Europees Parlement in Straatsburg heeft donderdagmiddag het PVV-meldpunt over Oost- en Midden-Europeanen krachtig veroordeeld als discriminerend en kwaadwillend initiatief.

In een resolutie wordt premier Mark Rutte met klem verzocht zich namens de regering van de website te distantiëren. Ook zou de regering de ogen niet moeten sluiten voor het beleid van de PVV, dat in strijd is met de grondwaarden van de Europese Unie.

Onder de opstellers van de resolutie zijn de christendemocratische fractie waarvan het CDA deel uitmaakt, en de liberale fractie waarin de VVD van Rutte is vertegenwoordigd. VVD-Europarlementariërs Hans van Baalen en Toine Manders stemden tegen de resolutie. De derde, Jan Mulder, onthield zich.

VVD-delegatieleider Van Baalen vindt de PVV-website weliswaar stigmatiserend en polariserend. Maar hij vindt ook dat de resolutie, ,,elke proportie uit het oog verliest en de Nederlandse regering op een onaanvaardbare wijze de maat neemt.'' Het is niet aan het Europees Parlement om de Nederlandse regering tot de orde te roepen voor een website waarmee zij niets te maken heeft en waarvoor zij geen verantwoordelijkheid draagt, aldus Van Baalen over zijn tegenstem.

Het komt niet vaak voor dat het parlement in een resolutie één EU-lidstaat in het vizier neemt. Rutte hoeft zich overigens niets aan te trekken van de oproep.

De premier weigerde tot nu toe te reageren op de PVV-website, omdat die een initiatief is van een politieke partij en niet van de overheid. Tijdens een speciaal debat dinsdagmiddag in Straatsburg werd al felle kritiek geuit op het stilzwijgen van de Nederlandse regering.

Behalve de twee VVD-Europarlementariërs stemden ook de vier PVV'ers en SP-Europarlementariër Dennis de Jong tegen. Volgens De Jong zou de resolutie eenzijdig zijn. Aan de toestroom van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zitten wel degelijk haken en ogen, stelt hij. ,,De resolutie benoemt deze problemen niet en biedt ook geen oplossingen, terwijl er juist op Europees niveau moet worden samengewerkt om deze problemen het hoofd te bieden'', aldus De Jong.

Bas Belder (SGP) onthield zich van stemming. Hij vindt niet dat het parlement op de stoel van de rechter mag gaan zitten. Hij zegt wel moeite te hebben met het meldpunt. Onderscheid maken naar nationaliteit of etnische achtergrond is niet goed, vindt Belder.

Of registreer je om te kunnen reageren.