Home

Nieuws 556 x bekeken

EU boekt goede resultaten bij verkoop graan en zuivel

Brussel - De Europese Unie heeft graan- en zuivelvoorraden afgelopen jaar voor aanmerkelijk hogere prijzen kunnen verkopen dan dat ze in tijden van crisis zijn opgekocht.


Daarmee heeft de Europese Commissie enkele honderden miljoenen euro’s winst kunnen maken op de interventiegoederen.
Met de graanverkopen werd in 2011 een positief resultaat van 174 miljoen euro geboekt. De verkoop van zuivelvoorraden leverde 95 miljoen euro winst op. Aan de interventie van rund- en kalfsvlees moest de Europese Commissie 55,6 miljoen euro uitgeven, dat is 20,5 miljoen euro meer dan verwacht. De opkoop van varkens- en pluimveevlees en eieren kostte 188,3 miljoen euro, dat is 71 miljoen meer dan begroot.
De Europese Commissie gaf vorig jaar in minder geld uit aan maatregelen in de wijnbouw (39 miljoen euro), plantaardige producten (21 miljoen euro) en werd er met 12,7 miljoen euro, 18,3 miljoen euro minder aan exportmaatregelen uitgegeven dan begroot.
De kosten voor groente- en fruitmaatregelen warem 636,8 miljoen euro hoger dan de 491 miljoen euro die begroot waren. Dat komt voor een belangrijk deel door de crisismaatregelen in verband met de Ehec-crisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.