Home

Nieuws 1 reactie

EU: Rusland moet importstop slachtvee direct opheffen

Brussel – De Europese Commissaris van handel, Karel de Gucht en de Eurocommissaris voor consumentenbelangen, John Dalli, roepen Rusland op de importstop voor varkens, rundvee, schapen en geiten uit de EU direct op te heffen.

Beide commissarissen zijn zeer teleurgesteld dat Rusland de import van slachtvee aan banden heeft gelegd. De Gucht en Dalli vinden de maatregelen van Rusland buitenproportioneel en onrechtvaardig.
”De handel in Europees vee heeft op geen enkele manier de volksgezondheid van Rusland in gevaar gebracht. Ook zijn de maatregelen niet wetenschappelijk onderbouwd”, aldus de EU.
Rusland stelt het importverbod in met een verwijzing naar het Schmallenbergvirus. De commissarissen wijzen erop dat de handelswijze van Rusland in strijd is met de WTO-afspraken. Rusland wil lid worden van de WTO, maar is formeel nog niet toegetreden. ”Rusland geeft hiermee een zeer negatief signaal af naar haar internationale zakenpartners als het gaat om het serieus nemen van afspraken binnen de WTO.”
De Europese Commissie blijft de situatie monitoren en zal alle mogelijkheden aangrijpen om de ban ongedaan te krijgen. Landbouwcommissaris Dacian Ciolos hoopt dat de maatregelen niet te lang gaan duren. De importstop is gericht op levende dieren, met uitzondering van vee dat bestemd is voor de fokkerij. De totale export van vee van de EU naar Rusland heeft een economische waarde van 188 miljoen euro in 2011. Rusland importeert jaarlijks voor ongeveer 75 miljoen euro aan slachtvee.
De importstop voor heel Europa staat los van de importstop die Rusland heeft ingesteld voor Nederlands fokvee in verband met Schmallenbergvirus. Reinoud van Gent, directeur van Veepro Holland verwacht dat deze grens over enkele maanden weer open gaat. ”Er komt veel onderzoeksnformatie binnen, waar Rusland om gevraagd heeft”, aldus Van Gent.
Hij vindt het beter dat er nu goede maatregelen worden getroffen ondanks dat het wat langer duurt, dan dat er speciale eisen worden gesteld voor import, zoals bij blauwtong gebeurde. Dat kostte de sector veel geld. ”Ik ben heel positief. De meldplicht voor het Schmallenbergvirus is nu drie maanden van kracht. In die periode zijn 75 PCR-positieve kalveren geboren en 300.000 gezonde dieren.”

Eén reactie

  • h.klink@upcmail.nl

    breng rusland in europa niets aan producten ik zou zeggen leer om leer bedankt

Of registreer je om te kunnen reageren.